Przepis na jajka po szkocku – dawka białka po treningu w dwóch wersjach do wyboru

Jajka same w sobie są potężną bronią w walce o mięśnie, ale w towarzystwie odpowiednich dodatków nie mają sobie równych. Każda porcja ma masę białka i będzie doskonała, jako przekąska po siłowni. Smacznego!



I wersja

Ta opcja dostarczy Ci nie tylko białka, ale także świetnych dla serca kwasów omega-3, kaszanka zaopatrzy w żelazo, boczek w kalorie niezbędne do budowania masy, a orzeszki piniowe ustabilizują poziom cholesterolu.

Składniki (na 4 porcje):
– 5 dużych jaj
– 1 łyżeczka oleju
– 15 g musztardy Dijon
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– mąka pszenna
– mleko
– sól, pieprz
Dodatki:
– 150 g kaszanki
– 150 g boczku w plastrach
– 80 g bułki tartej
– 15 g orzeszków piniowych, pokruszonych

Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2. Włóż 4 jajka do garnka z zimną wodą i gotuj je przez 3,5 minuty. Następnie wyjmij je i przełóż do miski z wodą i lodem na 20 minut.
3. Zblenduj kaszankę, boczek, olej, musztardę, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Obierz jajka i obtocz w masie. Wstaw do lodówki na 15 minut.
4. Do trzech misek wsyp mąkę, wbij jajko rozkłócone z mlekiem i bułkę tartą z orzeszkami. Panieruj jaja, trzymając się tej kolejności.
5. Skrop jaja olejem i wstaw na blasze do piekarnika na 15-18 minut, aż będą chrupiące z zewnątrz, a żółtko pozostanie płynne.

Makroskładniki w 1 porcji: 28 g białka / 14 g węglowodanów / 39 g tłuszczu / 520 kcal

II wersja

W tym przypadku mamy niskokaloryczną fasolkę szparagową z sycącym błonnikiem i saponinami stabilizującymi poziom cukru we krwi. Wersja ta jest zarówno mniej kaloryczna, jak i zawiera mniej tłuszczu. Jeszcze dłużej będziesz czuł się najedzony, jeżeli swoją panierkę zrobisz z czerstwego, żytniego chleba.

Składniki (na 4 porcje):
– 5 dużych jaj
– 1 łyżka oleju
– 15 g musztardy Dijon
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– mąka pszenna
– mleko
– sól, pieprz
Dodatki:
– 200 g mielonego schabu
– 100 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
– 80 g bułki tartej

Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2. Włóż 4 jajka do garnka z zimną wodą i gotuj je przez 3,5 minuty. Następnie wyjmij je i przełóż do miski z wodą i lodem na 20 minut.
3. Zblenduj mięso, fasolkę szparagową, olej, musztardę, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Obierz jaja i obtocz w masie. Wstaw na 15 minut do lodówki.
4. Do trzech misek wsyp mąkę, wbij jajko rozkłócone z mlekiem i bułkę tartą. Panieruj jaja, trzymając się tej kolejności.
5. Połóż jajka na blasze, skrop olejem i wstaw do piekarnika na 15-18 minut.

Makroskładniki w 1 porcji: 25 g białka / 13 g węglowodanów / 16 g tłuszczu / 300 kcal

Odsłon 33 564