Zabij nudę: 5 przepisów na jajecznicę
Zwykła jajecznica, a może mieć mało kalorii i jeszcze więcej smaku. Sprawdzi się też o każdej porze dnia: rano, w porze lunchu, wieczorem, przed lub po treningu. Wypróbuj nasze pomysły i znajdź swój ulubiony przepis.
Wersja 1
Porcje 2 | 150 kcal | 10 min
- 5 pomidorów śliwkowych
- pęczek kolendry
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 chili
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 3 jajka
Drobno posiekaj pomidory, kolendrę, cebulę i paprykę (bez pestek), wrzuć do miski, zalej oliwą z octem i odstaw. Na patelni z odrobiną tłuszczu zrób jajecznicę, dopraw i przełóż na talerze. Połóż na górę przygotowaną salsę.
Co dobrego: cyneol – organiczny związek chemiczny występujący w olejku eterycznym świeżej kolendry (także rozmarynu i eukaliptusa) – ma silne działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.
Wersja 2
Porcje 2 | 370 kcal | 5 min
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory (drobno posiekane)
- 3 zielone chili (drobno posiekane)
- 2 łyżeczki pasty z czosnku i imbiru
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 jajka
- 2 łyżeczki masła
- 5 g listków kolendry (posiekanych)
Podsmaż cebulę na oleju, dodaj pomidory, chili i obie pasty: imbirową i czosnkową. Zamieszaj. Wsyp chili z kurkumą i wlej rozmieszane i doprawione jajka. Mieszaj i dodaj masło z kolendrą.
Co dobrego: kapsaicyna – chemiczny związek organiczny zawarty w papryczkach chili, wykazuje działanie odchudzające
Wersja 3
Porcje 2 | 240 kcal | 4 min
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 8 białek
- kiełki amarantusa
Podsmaż czosnek na patelni, dorzuć zioła i doprawione białka jajek. Wymieszaj i zdejmij z ognia, gdy jajecznica będzie gotowa w 80% (dojdzie do 100%, zanim podasz). Na talerzu posyp kiełkami amarantusa.
Co dobrego: odrzucając żółtka, nie odrzucamy zdrowotnych dobrodziejstw jajek np. choliny powiązanej z rodziną witamin z grupy B, która opóźnia starzenie się mózgu i chroni go przed stanami zapalnymi.
Wersja 4
Porcje 2 | 260 kcal | 15 min
- 1 czerwona cebula (posiekana)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 400 g tofu (odsączonego i pokruszonego)
- 1 czerwona papryka (posiekana)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 g natki, posiekanej
- 2-3 dymki (posiekane)
Podsmaż cebulę i dorzuć czosnek. Po minucie dodaj pokruszone tofu, paprykę, kurkumę, sos sojowy i sok z cytryny. Smaż 5 minut, mieszając, następnie zdejmij z ognia i posyp dymką oraz natką pietruszki.
Co dobrego: ta wegańska jajecznica bez jajek oparta jest na tofu – świetnym źródle lecytyny, magnezu i witaminy B chroniących nasz układ nerwowy
Wersja 5
Porcje 2 | 200 kcal | 4 min
- 3 jajka
- 10 ml maślanki
- syrop klonowy (ilość zależy od tego, jak słodkie dania lubisz)
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich
Rozmieszaj jajka z maślanką, odrobiną syropu klonowego i szczyptą soli. Rozgrzej olej na patelni i wlej jajeczną masę. Na talerzu posyp cynamonem, dorzuć połówki orzechów i, jeżeli lubisz, skrop jeszcze syropem.
Co dobrego: syrop klonowy słynie z bardzo wysokiego poziomu polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, działają antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.