Redukcja a białko – 3 powody, dlaczego warto zwiększyć jego podaż
Zazwyczaj diety redukcyjne dążą do obniżenia podaży energii z węglowodanów i tłuszczu, zachowując ilość białka na niezmienionym poziomie. Co za tym ma na celu zwiększenie udziału protein w procesie odtłuszczania sylwetki? 1. Ochrona przed katabolizmem. W okresie obniżonej podaży kalorii nasze mięśnie narażone są na zjawisko katabolizmu. Organizm, mając mniej dostępnej energii, będzie dążył do pozyskania jej z masy mięśniowej, w postaci aminokwasów, które w wyniku glukoneogenezy zostaną przekształcone w glukozę. Zwiększona ilość białka w diecie ma na celu zahamowanie efektu wykorzystania białek zawartych w masie mięśniowej, dzięki znacznej ich ilości w krwiobiegu. 2. Efekt termiczny białka. Spożycie białka wywołuje w organizmie człowieka dużo większą, niż w przypadku innych makroskładników, odpowiedź związaną z podniesieniem temperatury, co związane jest z nasileniem procesów termogenicznych. Strawienie białek wymaga bowiem większych nakładów energetycznych, niż same dostarczają. Oznacza to, że przy udziale większej termogenezy, nasileniu ulegają również procesy związane z rozkładem tłuszczu w naszym ciele, a więc z lipolizą. Jest to efekt, który będzie znacznie sprzyjał wykorzystaniu tłuszcz w formie wolnych kwasów tłuszczowych na potrzeby energetyczne organizmu. 3. Dodatni bilans azotowy oraz wsparcie procesów anabolicznych. Wykorzystanie białka w celach wsparcia bilansu azotowego nie tylko wspomaga funkcje metaboliczne i dba o to, aby tkanka mięśniowa została utrzymana na odpowiednim poziomie, ale wykazuje również pewne działanie anaboliczne. Znajdując się na ujemnym bilansie kalorycznym, budowa masy mięśniowej jest mocno ograniczona. Nie oznacza to jednak, że procesy związane z anabolizmem nie zachodzą w naszym ciele. Główną rolę odgrywa wówczas odbudowa substratów energetycznych oraz procesy związane z regeneracją powysiłkową.