Ocet jabłkowy w walce ze zbędnymi kilogramami

Badania naukowe udowodniły, że ocet jabłkowy ma niezwykle korzystny wpływ na funkcje insuliny w naszym organizmie. Spożywanie go usprawnia w szczególności wrażliwość na insulinę podczas posiłku, a po jego spożyciu zmniejsza wahania poziomu cukru we krwi. Wykazano, że 30 ml octu jabłkowego dodanego do posiłku, który bogaty jest w węglowodany, może zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę nawet o 34%. Ponadto, spożywanie octu jabłkowego obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, zmniejsza utlenianie frakcji LDL oraz obniża poziom trójglicerydów. Warto również dodać, że ocet ten stymuluje trawienie poprzez wzmożone wydzielanie soków żołądkowych, wpływa na uczucie sytości, a także pomocny jest podczas usuwania toksyn z organizmu.

Odsłon 2 436