Mus z batatów i bananów – przepis na szybki i wartościowy posiłek potreningowy

Słodkie ziemniaki bogate są w witaminę A, błonnik, magnez i beta-karoten. Beta-karoten przeciwdziała m.in. astmie i chorobom serca, jak również zmniejsza ryzyko nowotworów. Banany z kolei, są doskonałym źródłem witaminy A i C oraz błonnika i potasu. Łączymy to wszystko razem, by zafundować organizmowi zdrową dawkę energii, pomóc mięśniom w regeneracji i przede wszystkim zaspokoić swój potreningowy głód.

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 średnie słodkie ziemniaki
  • 2 dojrzałe żółte banany
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub miodu/stewii)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200°C.
  2. Ziemniaki umyj pod zimną wodą, ponakłuwaj widelcem, odetnij końce, umieść na blasze.
  3. Banany obierz i umieść na tej samej blasze co ziemniaki, całość włóż do piekarnika.
  4. Banany piecz ok. 25-30 minut, z kolei ziemniaki ok. 45 minut (do godziny), aż będą miękkie.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ziemniaki aby nieco ostygły, a następnie obierz.
  6. Pokrój ziemniaki, banany i wrzuć do blendera.
  7. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę (jeśli będzie trzeba dodaj więcej mleka i oleju).
  8. Dopraw do smaku cynamonem, posyp posiekanymi orzechami.

Makroskładniki w 1 porcji:

226 kcal / 2g białka / 44g węglowodanów / 16g cukru / 5g tłuszczu / 6g błonnika

Smacznego!

Odsłon 654