Lepszy metabolizm węglowodanów i białek – czyli sód w diecie



Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, a zapotrzebowanie na niego jest wyższe, niż na inne mikroelementy. Odgrywa on m.in. główną rolę w układzie nerwowym, co z kolei pobudza przyrost, skurcz i rekrutację mięśni. Lepszy metabolizm węglowodanów Gdy sód “wejdzie” do komórki, pobudza wchłanianie glukozy, która zużywana jest jako paliwo, albo wykorzystana do syntezy glikogenu mięśniowego. Sód jest niezbędny do transportu glukozy do wnętrza komórki mięśniowej. Lepszy metabolizm białek Sód pobudza układ transportujący aminokwasy z przewodu pokarmowego do komórek nabłonka jelit, skąd przedostają się do płynów ustrojowych. Ponadto, jest potrzebny do transportu aminokwasów do komórek mięśniowych dla ich wzrostu i regeneracji. Dla osób prowadzących umiarkowany tryb życia zaleca się spożycie 1-3 g sodu dziennie, dla pokrycia strat związanych z normalnym poceniem się. Z kolei osoby trenujące powinny zacząć od 3 g sodu jako podstawowej dziennej dawki, a następnie dodać 1 gram sodu na każdy kilogram spadku ciężaru ciała związanego z utratą wody podczas snu i treningu. Przykładowo, jeśli standardowo ważysz 100 kg, a po treningu 99 kg, oznacza to, że powinieneś zwiększyć spożycie sodu do 4 g dziennie.

Odsłon 3 822