Gdy zjadasz więcej niż spalasz, czyli jak zapanować nad zwiększonym apetytem potreningowym?
Podczas ćwiczeń, zwłaszcza tych trwających dłużej niż 1,5 godziny, nasz organizm wykorzystuje rezerwy glikogenu i glukozy, a po zakończonym treningu dąży do natychmiastowego odbudowania ich zapasów. Wzrost apetytu po treningu częściej dotyczy tych, którzy na co dzień konsumują znaczne ilości węglowodanów (65-70% dziennego zapotrzebowania kalorycznego), przy ograniczonym spożyciu białek zwierzęcych w ciągu doby (poniżej 10% zapotrzebowania kalorycznego). Jak sobie z tym poradzić? Zwiększ spożycie białek zwierzęcych do 25-30%, ograniczając jednocześnie konsumpcję węglowodanów, a w szczególności cukrów prostych, do 40-50%. W ciągu 4-6 tygodni taka strategia spowoduje, że nasz organizm szybciej będzie wykorzystywać wolne kwasy tłuszczowe w trakcie treningu, przy równoczesnym zmniejszeniu apetytu bezpośrednio po nim.