Chrom zahamuje apetyt na słodycze

chrom



Nadmierny apetyt na słodycze jest jedną z oznak, że brakuje nam chromu, który odpowiada za metabolizm tłuszczów, a także reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Chrom ułatwia zarządzanie gospodarką lipidową oraz węglowodanową. Dba o to, by trzustka nie produkowała więcej insuliny, niż jest to konieczne, dzięki czemu nie odczuwamy zwiększonej ochoty na słodycze. Jeśli każdego dnia będziemy spożywać zdrowe jedzenie, nie powinniśmy się martwić o odpowiednią ilość chromu w naszym organizmie. Dzienne zapotrzebowanie na chrom wynosi 50-200 µg i można go znaleźć w produktach t.j.: drożdże, kukurydza, fasola, kiełki pszenicy jabłka, kasza, szparagi, płatki zbożowe, chleb gruboziarnisty, owoce morza czy wołowina. Aby zmniejszyć apetyt na słodycze, pamiętaj również o regularności spożywania posiłków, tak aby nie doprowadzać do zbyt wysokich wahań poziomu cukru we krwi. Miej także na uwadze, że nadmiar chromu również nie jest dobry dla organizmu. Nadmiar tego pierwiastka może powodować zmiany skórne i błon śluzowych oraz doprowadzić do owrzodzenia żołądka i uszkodzenia wątroby.

Odsłon 3 700