Przepis na białkowe fit muffinki

Używając odżywki białkowej (w proszku) w kuchni musisz stosować się do kilku żelaznych zasad:

1. Uważaj by w cieście na muffinki czy naleśniki, odżywka nigdy nie przekraczała ¼ jego objętości. Przez swoje fizyczne właściwości większa ilość proszku za bardzo wysuszy danie.
2. Zawsze używaj tzw. nawilżacza – np. jogurtu greckiego, twarożku, puree dyniowego, ugotowanego ziemniaka lub owoców t.j. jabłka, banany itp.
3. Nic nie zastąpi mąki, ale zamiast tradycyjnej sięgnij po bardziej wartościową – owsianą, kokosową, amarantową, z cieciorki, gryczaną. To bezglutenowe mąki, bogate w białko i błonnik.
4. Zawsze używaj substancji wiążącej – np. całych jajek lub samego białka.

 

muffiny2
Przepis na 5 muffinek

Składniki:

– ½ szklanki waniliowej odżywki białkowej
– 2 całe jajka
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 2/8 szklanki mleka sojowego (ew. krowiego)
– ¼ szklanki mąki kokosowej (ew. owsianej, gryczanej lub z cieciorki)
– ½ szklanki sera białego lub serka naturalnego (może być homogenizowany)
– 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 170°C.
2. Zmiksuj wszystkie składniki.
3. Przelej ciasto do pięciu silikonowych foremek na muffinki.
4. Piecz ok. 25 minut lub do momentu, gdy włożona do muffinka wykałaczka jest sucha

Muffinki możesz podawać z jogurtem greckim. Oczywiście to tylko baza, użyj własnej wyobraźni i dodaj do ciasta kilka nowych składników np. orzechów, owoców czy innego nadzienia. Ważne, że te muffiny są smaczne i bogate w białko – budulec twoich mięśni.
 
Makroskładniki w 1 porcji: 175 kcal / 13,4g węglowodanów / 6,2g tłuszczu / 13g białka

Odsłon 3 011