Mus z batatów i bananów – przepis na szybki i wartościowy posiłek potreningowy
Słodkie ziemniaki bogate są w witaminę A, błonnik, magnez i beta-karoten. Beta-karoten przeciwdziała m.in. astmie i chorobom serca, jak również zmniejsza ryzyko nowotworów. Banany z kolei, są doskonałym źródłem witaminy A i C oraz błonnika i potasu. Łączymy to wszystko razem, by zafundować organizmowi zdrową dawkę energii, pomóc mięśniom w regeneracji i przede wszystkim zaspokoić swój potreningowy głód.
Składniki (na 8 porcji):
- 4 średnie słodkie ziemniaki
- 2 dojrzałe żółte banany
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub miodu/stewii)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200°C.
- Ziemniaki umyj pod zimną wodą, ponakłuwaj widelcem, odetnij końce, umieść na blasze.
- Banany obierz i umieść na tej samej blasze co ziemniaki, całość włóż do piekarnika.
- Banany piecz ok. 25-30 minut, z kolei ziemniaki ok. 45 minut (do godziny), aż będą miękkie.
- Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ziemniaki aby nieco ostygły, a następnie obierz.
- Pokrój ziemniaki, banany i wrzuć do blendera.
- Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę (jeśli będzie trzeba dodaj więcej mleka i oleju).
- Dopraw do smaku cynamonem, posyp posiekanymi orzechami.
Makroskładniki w 1 porcji:
226 kcal / 2g białka / 44g węglowodanów / 16g cukru / 5g tłuszczu / 6g błonnika
Smacznego!
Odsłon 1 998