Zobacz jak białko z talerza trafia wprost do Twoich mięśni



Białko niezbędne jest praktycznie wszystkim komórkom i procesom zachodzącym w organizmie. Zobacz, jak to się dzieje, że z talerza trafia wprost do Twoich mięśni. 1. Enzymy w żołądku, dwunastnicy i jelicie cienkim tną białko na krótsze łańcuchy, zwane peptydami – trwać to nawet do 90 min. 2. Peptydy dzielone są na pojedyncze aminokwasy. Organizm jest w stanie syntetyzować 11 aminokwasów pierwszorzędowych, pozostałe 9 musi otrzymać wraz z pożywieniem. Buduje z nich praktycznie wszystko: od mięśni po hormony. 3. Gdy aminokwasy trafiają do krwi, pobudzają wydzielanie hormonów sytości. Mogą krążyć w systemie krwionośnym nawet do 5 godzin, czekając, aż zostaną „wezwane” w odpowiednie miejsce i wykorzystane do konkretnych celów. 4. To w wątrobie organizm zaczyna je przetwarzać, np. na hormony. Jeśli trenowałeś, do uszkodzonych włókien mięśniowych zostaje „wysłany” hormon wzrostu oraz komórki macierzyste razem z budulcem – aminokwasami. 5. Z aminokwasów tworzone są białka: miozyna (powstaje z 6100 aminokwasów) oraz aktyna (z ok. 375), z których z kolei splatane są miofibryle, włókna tworzące miocyty – podstawowe elementy tkanki mięśniowej.

Odsłon 9 821