Solony karmel uzależnia – i to dosłownie. Dowiedz się dlaczego
Solony karmel to jeden z najpopularniejszych deserów, który dosłownie uzależnia i są na dowody. Z przeprowadzonych badań wynika, że kiedy spożywamy coś słodkiego, słonego i tłustego, nasz mózg uwalnia endogenne opioidy, które wywołują uczucie szczęścia. Wyobraźmy sobie zatem skutki jedzenia solonego karmelu, który zaspokaja nasze zapotrzebowanie na wszystkie trzy smaki. Naukowcy z University of Florida wskazują, że spożywanie takich słodyczy jak solony karmel, prowadzi do rzadkiego fenomenu zwanego hedoniczną eskalacją. „Hedoniczna eskalacja jest bardziej prawdopodobna, gdy przysmak składa się ze złożonej kombinacji smaków, a osoba jest zmotywowana do odkrywania dodatkowych smaków każdym kolejnym kęsie. Hedoniczna eskalacja może również zwiększyć konsumpcję i wpłynąć na wybór jedzenia” – wyjaśniają.