Skorzonera – tajemnicze warzywo o niezwykłych właściwościach



Skorzonera, to intrygujące warzywo o korzennym kształcie, czarnym kolorze i białym środku. Nazywane jest także wężymordem, szparagiem zimowym lub czarnym korzeniem. Skorzonera wyróżnia się ciekawym szparagowym smakiem. Zbiera się ją późną jesienią i jest dostępna całą zimę. To mało popularne warzywo, więc może być problem z jego zdobyciem, ale warto szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Czarny korzeń zawiera mnóstwo wartości odżywczych i cennych składników, takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, selen czy błonnik. Na szczególną uwagę zasługuje ilość zawartego w skorzonerze potasu – w 100g czarnego korzenia znajdziemy go aż 380 mg! To więcej niż w bananach. Ponadto, czarny korzeń jest bogatym źródłem inuliny, która obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, obniża glikemię po posiłku, ułatwia redukcję masy ciała, zwiększa odczuwanie sytości, poprawia przyswajanie ważnych składników mineralnych oraz działa detoksykująco. Podczas obierania skorzonery lepiej skorzystać z rękawiczek, ponieważ wydziela ona mleczny, mocno klejący sok, zabarwiający skórę na czerwono-brunatny kolor. Obrane korzenie mogą zacząć ciemnieć, dlatego najlepiej od razu umieścić je w naczyniu z wodą i sokiem z cytryny. Czarny korzeń można zapiekać z innymi warzywami, dodawać do sałatek, zup, a także podawać jak szparagi.

Odsłon 1 269