Rodzaje dodatków do żywności…

Rodzaje dodatków do żywności: E-100– sztuczne barwniki, wpływają na wygląd produktu, mają na celu zwiększenie jego atrakcyjności komercyjnej, dodawane do napojów, mięsa, wędlin; ich nadmiar może być szkodliwy. E-200 – chemiczne środki konserwujące, przeciwdziałają niszczeniu produktów żywnościowych przez pleśnie i bakterie, przedłużają czas przydatności do spożycia produktu; szkodliwe w nadmiarze. E-300 – środki o charakterze kwasów lub soli, chronią produkty żywnościowe przed utlenianiem np. jełczeniem tłuszczów, ułatwiają połączenie wody i oleju w produkcie. E-400 – organiczne środki, pochodne białek lub wielocukrów; stosowane w produkcji ciastek lodów, sosów, zup, przetworów rybnych, konserw mięsnych, produktów niskokalorycznych o różnym charakterze. E-500 – różne inne dodatki m.in. soda oczyszczona (wodorowęglan sodu), wodorowęglan amonu; stosowane do pieczenia ciast (proszki do pieczenia). E-600 – środki polepszające zapach, smak, usuwające nieprzyjemny zapach; istotne z komercyjnego punktu widzenia. E-900 – środki chemiczne słodzące np. aspartam, sacharyna, inne; dodawane do napojów i „produktów bezcukrowych”.



Odsłon 1 626