Przepis na cytrusowe „shot” galaretki bez żelatyny
Agar agar to całkowicie naturalna, bezsmakowa i bezwonna substancja pozyskiwana z glonów morskich – krasnorostów. Z powodzeniem zastępuje ona żelatynę zwierzęcą, a także dostarcza kwasów omega-3, błonnika, witaminy B6, E i K oraz kwasu foliowego.
Przepis na cytrusowe „shot” galaretki
Składniki:
- sok z 1 limonki
- sok z 1 cytryny
- sok z 4 dużych pomarańczy
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
- 1 łyżeczka substancji żelującej agar agar
1. Zlej wszystkie soki do garnka, dodaj cukier i zagotuj na średnim ogniu.
2. Wsyp agar agar i mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
3. Przelej gorący płyn do wydrążonych połówek pomarańczy, lekko przestudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Po zastygnięciu, pokrój pomarańcze w ćwiartki – będzie wygodniej zjeść. Smacznego!
Z wykorzystaniem agar agar, możesz skomponować wiele innych owocowych galaretek.
A jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości na imprezie, dodaj do soków ulubionego alkoholu i podaj w formie jelly shotów.