Przepis na chleb bananowy bez mąki i cukru…

Składniki:
– 2 szklanki mąki migdałowej (można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
– 3 banany (koniecznie dojrzałe- ze względu na słodycz i fakt, że będzie je łatwiej rozdrobnić)
– 4 niewielkie jajka
– 4 łyżki oliwy
– 1,5 łyżeczki sody
– 0,5 łyżeczki soli
– szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem.
2. W większej misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, sodę i sól.
3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę.
4. Orzechy kroimy lub łamiemy na niewielkie kawałki.
5. Łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mokre oraz orzechy- masa będzie raczej płynna.
6. Całość wlewamy do niewielkiej formy- warto użyć jednorazowej formy keksowej, która dobrze sprawdza się przy pieczeniu wszelkich niewielkich chlebków, bo można ją rozerwać, by wydobyć chleb.
7. Chleb pieczemy przez około 50 min w 175°C.

chleb

Odsłon 3 303