Dlaczego warto jeść rukolę?

Najbardziej kojarzona jest z Hiszpanią i Włochami, ale i u nas staje się coraz bardziej popularna. Mowa o pewnej odmianie sałaty, to Rokietta siewna, zwana popularnie…. Rukolą! Jej największa zaleta to fakt, że jest o wiele zdrowsza od zwykłej salaty oraz sałaty lodowej. Posiada ogrom witamin i mikroskładników. Przede wszystkim pełno w niej witaminy A, B2, C oraz kwasu foliowego. Ponadto zawiera osiem razy więcej wapnia, magnezu i cztery razy więcej żelaza niż sałata lodowa. Sporo dobroci jak na takie niepozorne zielone listki. Bardzo interesujący jest sam smak Rukoli, lekko orzechowy, delikatnie ostry, nawet gorzkawy. Trzeba przyznać, że jest bardzo smaczna. Warto łączyć ją z ze składnikami o delikatnym, mało wyrazistym smaku, takimi jak mozarella czy awokado. Świetnie wzbogaci każdą kanapkę, a skropiona oliwą z oliwek lub octem balsamicznym stworzy przepyszną sałatkę. Ciekawostką na temat Rukoli jest fakt, że jest wykorzystywana jako składnik różnych musztard właśnie ze względu na swój oryginalny smak i aromat.



Odsłon 365