Przepis na batony białkowe bez pieczenia
Batony białkowe są idealnym pomysłem na szybką i sycącą przekąskę, jednak ceny „gotowców” odstraszają. Poniżej przedstawiamy Ci sposób, jak szybko i łatwo możesz przyrządzić je w domu.
327 kcal / 23 g białka / 14 g węglowodanów / 20 g tłuszczu / 10 mg kofeiny – w 1 batonie
Składniki na ok. 6 sztuk:
– 50 g migdałów, posiekanych i blanszowanych
– 50 g orzechów laskowych, posiekanych i blanszowanych
– 50 g płatków owsianych
– 50 g pestek dyni
– 50 g moreli, posiekanych
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 10 ml zaparzonego espresso
– 50 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
– 125 g odżywki białkowej w proszku
– szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Na patelni upraż na złoto orzechy, płatki i pestki dyni. Dodaj miód, oliwę z oliwek i espresso. Całość wymieszaj.
2. Dodaj resztę składników. Masę trzymaj na małym ogniu, aby stopniowo roztapiać czekoladę i niczego nie spalić.
3. Dowolną płaską formę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia, przelej na nią batonikową masę, a następnie na 4 godziny schowaj do lodówki. Po zastygnięciu masa gotowa jest do krojenia.
Smacznego!