Budowanie masy: jajko czy kura?

jajkokura



Z punktu widzenia osoby chcącej zbudować masę mięśniową – na pewno jajko. Dlaczego? Jajko jest najlepszym naturalnym źródłem białka. Zawiera wszystkie 22 aminokwasy potrzebne do budowy mięśni, jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Przyjęto więc je jako kryterium wzorcowe i nadano wartość biologiczną 100. Za dobre źródła białka uznaje się te produkty, które mają wartość biologiczną powyżej 70. Owszem, komplet aminokwasów znajduje się w jajku, ale trudno jeść tylko i wyłącznie jajka. Postaw więc na białka zwierzęce. Produkty roślinne są nieco gorsze, ale zawierają równie niezbędne witaminy i minerały. Najrozsądniej jest łączyć oba te rodzaje. Przy wzmacnianiu sylwetki stosunek białek zwierzęcych do roślinnych powinien wynosić mniej więcej 2/1. Oto najlepsze źródła białka i ich wartość biologiczna: białko jaj – 100 / mleko – 93/ biały ser – 93 / ryby – 76 / wołowina – 75 / drób – 75 / soja – 73 / pszenica – 65 / orzechy – 64

Odsłon 94 754