Niskowęglowodanowe pancakesy bez glutenu

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne pancakesy z obniżoną zawartością węglowodanów, a w dodatku w bez glutenu. Smacznego!



Przybliżone makroskładniki*

349 kalorii / 23 g węglowodanów / 5 g cukru / 17 g tłuszczu / 19 g białka / 13 g błonnika
*dla całej porcji ciasta, bez miodu i cynamonu

Składniki

suche:
– 4 białka jaj
– 1/3 szklanki jogurtu greckiego
– szczypta soli
mokre:
– 1/3 szklanki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki stewii
– 1 łyżka oleju kokosowego
dodatki:
– miód
– cynamon

Sposób przygotowania

1. W małej misce połącz wszystkie suche składniki.
2. Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.
3. Do ubitych białek dodaj wymieszane suche składniki i całość połącz. Następnie dodaj jogurt grecki i ekstrakt z wanilii – znów wymieszaj. Jeśli całość jest zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę jogurtu greckiego.
4. Ustaw patelnię (z nieprzywierającą powłoką) na średnim ogniu i dodaj olej kokosowy.
5. Kiedy patelnia będzie już gorąca, nałóż łyżką stołową porcje naleśników (1 łyżka = 1 naleśnik), a następnie przykryj i smaż przez jedną minutę. Po tym czasie odwróć naleśniki, ponownie przykryj i smaż kolejną minutę.
6. Ciepłe panckesy polej miodem i posyp cynamonem (opcjonalnie).

Odsłon 8 952