Najzdrowszy olej roślinny na świecie, o którym prawdopodobnie nie słyszałeś
Inca inchi, czyli olej pozyskiwany z orzechów peruwiańskiej rośliny sacha inchi, jest nie tylko najzdrowszym z olejów roślinnych, ale również najdroższym – litr kosztuje ok. 100 euro. Inkowie docenili go już 3 tys. lat temu, z kolei do Europy dotarł kilkanaście lat temu. Olej ten zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości wyjątkowo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (żaden olej nie dostarcza takiej dawki) i ich idealnym proporcjom (omega-3 do 54%, omega-6 do 37% oraz omega-9 do 9%). Także jego przyswajalność jest wyjątkowo wysoka, ponad 96%, a konsumpcja idealna dla osób w każdym wieku, wskazana również dla kobiet ciężarnych, dzięki korzystnemu wpływowi na prawidłowy rozwój płodu, głównie mózgu i systemu nerwowego. Inca inchi to również duże stężenie witaminy E i A. Zarówno nasiona sacha inchi, jak i olej należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu – światło słoneczne oraz wysokie temperatury, powodują jego szybkie utlenianie się. Inca inchi najlepiej podawać na surowo (nie nadaje się do smażenia) np. w sałatkach, jak również można go spożywać po 1 łyżce dziennie (w postaci nasion – 30g dziennie).