Na które emulgatory należy uważać?



Na które emulgatory należy uważać? E400 kwas alginowy występowanie: produkty dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie (wapnia, żelaza, manganu i cynku), niebezpieczny dla kobiet w ciąży E407 karagen występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczane działanie: owrzodzenie układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych, działa przeczyszczająco E450 fosforany występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder działanie: może zmniejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm E461 metyloceluloza występowanie: wędliny, mięsa, ryby działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę

Odsłon 1 490