Matcha – matka wszystkich herbat



Japońska matcha to arcydzieło natury. Ma postać szmaragdowego pudru i więcej zalet niż wszystkie inne herbaty razem wzięte. Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu 4 razy wydajniej od innych zielonych herbat, ma 100 razy więcej antyoksydantów (głównie katechin) działających antyrakowo i odmładzająco, a dzięki wysokiej zawartości L-taniny uspokaja, ożywia umysł i podnosi koncentrację. Co więcej, matcha, dzięki specjalnej technice uprawy, zawiera niebywale dużo chlorofilu oczyszczającego krew z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi dobrego i wzmacnia cały nasz układ odpornościowy, dostarczając mu potężnych ilości potasu, żelaza, białka, wapnia i witamin A i C. Jaki ma smak? Japończycy zwą go umami, który jest niepowtarzalny dzięki unikatowym aminokwasom – trzeba spróbować, żeby zrozumieć. Jak parzyć: 1 płaską łyżeczkę matchy zalej wodą o temp. 70-80°C (zagotuj i odstaw na 5 minut) i dobrze wymieszaj. Pamiętaj, do matchy absolutnie nie należy dodawać cukru, mleka czy cytryny!

Odsłon 20 587