Inulina – cukier, który odchudza

Inulina jest polisacharydem i substancją pochodzenia roślinnego. Największa ilość tego złożonego cukru, która wynosi blisko 40%, jest odnotowywana w bulwach cykorii. Stanowi idealny zamiennik cukru ze względu na bardzo niską kaloryczność, która wynosi 150 kcal w 100 g tej rośliny. Oprócz tego, charakteryzuje się właściwościami żelującymi, przez co można ją z powodzeniem stosować zamiast tłuszczu – 1g cukru inulinowego pozwala na zastąpienie 4g tłuszczu!



Inulina posiada jeszcze jedną niezwykle zbawienną cechę w kontekście odchudzania – jest polisacharydem, który nie ulega procesowi trawienia w naszym organizmie. Jej cząsteczki są w całości transportowane do jelita grubego, gdzie ulega procesowi fermentacji, co jest niezwykle korzystne dla naszej bakteryjnej mikroflory. Systematyczne stosowanie cykoriowego cukru prowadzi do intensyfikacji pracy jelit, łatwiejszego wypróżniania oraz ograniczenia wzdęć i zaparć.

Ponadto, ten roślinny cukier stanowi jeden ze sposobów na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Dobowa dawka wynosząca 40 g inuliny, pozwoli na wyraźny spadek stężenia LDL oraz szkodliwych trójglicerydów. Warto dodać, że inulina również ogranicza i spowalnia tempo wchłaniania cukru z pożywienia, co stanowi skuteczny sposób na obniżenie indeksu glikemicznego.

Inulinę możemy kupić w postaci proszku, jak również znajdziemy ją w tych naturalnych produktach:

inulina

Odsłon 2 292