Fit mini-pizze

Oto przepis na niskowęglowodanowe mini-pizze z kalafiorem, które z łatwością będziesz mógł zabrać do pracy czy na uczelnię. Mini-pizze świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla gości na imprezie. Smacznego!



Składniki na 6 porcji
ciasto:

– 280g różyczek kalafiora
– 1 białko jajka
– 1/3 szklanki parmezanu
– 3 łyżki mąki migdałowej
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
sos:
– 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
– 3/4 szklanki posiekanych pomidorów koktajlowych
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez prasę lub posiekany)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki mozzarelli (pokrojonej w plasterki)
– sól i pieprz do smaku

Aby zaoszczędzić czas możesz również użyć gotowego sosu marinara, ale dla smaku warto się trochę pomęczyć i przyrządzić go własnoręcznie.

Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 200°C.
2. Kalafior zmiksuj tak, aby konsystencją przypominał komosę ryżową.
3. Uzyskaną masę przełóż na gazę, owiń i wyciśnij z niej wodę. Czynność powtórz (na suchej gazie), tak aby odsączyć z masy jak największą ilość wody. Następnie ułóż masę kalafiorową na ręczniku papierowym i pozostaw na 20 min do wyschnięcia.
4. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto.
5. Formę do muffinek nasmaruj oliwą z oliwek i nałóż po ok. 1,5 łyżki masy kalafiorowej do każdej foremki. Palcami uformuj ciasto tak, by dobrze przylegało do spodu formy i kształtem przypominało głęboki talerz (delikatne zagłębienie).
6. Włóż ciasto do piekarnika na ok. 15 min.
7. W tym czasie przygotuj sos. Ustaw rondelek na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek i świeży czosnek – gotuj przez 3 minuty, tak aby oliwa przesiąknęła czosnkiem. Następie dodaj pomidorki koktajlowe i delikatnie zwiększ ogień – gotuj przez 4-5 min, tak aby pomidory stały się miękkie. Dodaj oregano oraz bazylię i gotuj przez 1 min, następnie wlej przecier pomidorowy, dopraw solą oraz pieprzem.
8. Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika upewnij się, że brzegi są zarumienione, a następnie
do każdej foremki dodaj po 1 łyżce sosu – nie wlewaj go bezpośrednio na ciasto, bo będzie zbyt nasączone. Następnie na każdą mini pizzę ułóż plater mozzarelli.
9. Całość ponownie umieść w piekarniku i piecz przez 8-10 min.
10. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż mini-pizze trochę ostygną, aby można było je łatwiej wyjąć z formy.

Przybliżone makroskładniki dla 1 mini-pizzy:
104 kcal / 6g węglowodanów / 3 g cukru / 7g tłuszczu / 7g białka / 2g błonnika

Odsłon 3 290