Cukier niejedno ma imię



Wg WHO, dzienne spożycie cukru powinno wynosić maks. 5% wszystkich kalorii spożywanych w ciągu dnia. Aby osiągnąć ten wynik należy odstawić nie tylko czysty cukier, słodycze czy napoje gazowane, ale również sięgnąć po źródła mniej oczywiste. Niezbędna do tego będzie uważna lektura etykiet produktów żywnościowych. Producent nie może ukryć obecności cukru w swoim wyrobie, ale może różnie go nazwać. Żeby pomóc Ci zidentyfikować cukier, poniżej podajemy listę jego nazw: cukier brązowy / cukier demerara / cukier inwertowany / cukier organiczny / cukier palmowy / cukier puder / cukier trzcinowy / cukier waniliowy / cukier wanilinowy / cukier winogronowy / dekstroza / fruktoza (krystaliczna) / galaktoza / glukoza / karob / laktoza / mascobado / muscovado / maltodekstryna / maltoza / mannitol / melasa / melasa buraczana / miód / słód jęczmienny / słód ryżowy / sorbitol / sukroza / syrop cukru inwertowanego / syrop buraczany / syrop daktylowy / syrop glukozowo-fruktozowy / syrop klonowy / syrop kukurydziany / syrop z agawy / syrop z melasy / syrop z sorgo / turbinado / zagęszczony sok owocowy / złoty syrop

Odsłon 3 426