Egzotyczna kasza, czyli czym jest tapioka?
Te tajemnicze białe perełki to tapioka, produkt wytwarzany ze skrobi pochodzącej z manioku. Najczęściej możemy ją dostać właśnie pod postacią twardych, białych bądź brunatnych kuleczek o zróżnicowanych rozmiarach. Kasza z manioku stanowi przede wszystkim źródło szybko strawnych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie obciąża żołądka, nie zawiera cholesterolu, jest bezglutenowa, a także hipoalergiczna. Dodatkowo, może stanowić cenny produkt dla osób, które w okresie okołotreningowym miewają problemy ze spożyciem wystarczającej ilości jedzenia, a także dla tych podczas okresu redukcyjnego – tapioka pęcznieje i nabiera płynów stanowiąc „zapychacz” w posiłku. Tapioki należy szukać na dziale ze zdrową żywnością bądź produktami orientalnymi. Zwróć uwagę na cenę – w tym przypadku gorsza jakość często przejawia się niższą ceną. Wysokiej jakości kuleczki będą doskonale chłonęły wodę, by później przyjemnie pękać w ustach. Tapioka jest zupełnie pozbawiona smaku i aromatu. Przyjmie więc każdy ze smaków, jaki jej nadamy przez moczenie w danym płynie. Świetnie sprawdza się jako dodatek do puddingów, deserów lodowych, a nawet herbaty. Z kolei w formie mąki wykorzystywana jest do zagęszczania zup i sosów oraz przygotowywania grysików. Wartości odżywcze na 100 g suchego produktu: 358 kcal / 0.19 g białka / 88.69 g węgl. / 0.02 g tł. / 0.9 g błonnika