Diety cud i głodówki, czyli dlaczego nie warto stosować szybkiego odchudzania



Szybkie odchudzanie związane jest z ogromnym szokiem dla organizmu. By jak najszybciej stracić wagę, znacznie zmniejszamy podaż energii, a wraz z nią wartości odżywczych i wody. W rezultacie osoby stawiające na szybką utratę masy ciała borykają się przede wszystkim z efektem jo-jo. Jak to działa? Chudniemy bardzo szybko, organizm przystosowuje się do aktualnych warunków i uczy się wykorzystywać jak najmniej energii. Kiedy zaczynamy jeść nieco więcej – natychmiast tyjemy, a ciało magazynuje wszystko, co możliwe w postaci tłuszczu obawiając się, że znów przyjdzie czas ogromnych niedoborów. Szybkim odchudzaniem możemy rozregulować swój metabolizm na bardzo długi czas, a powrót do standardowego funkcjonowania będzie trudny i żmudny. Większość efektów uzyskanych podczas drastycznej diety to wynik odwodnienia, a nie utraty tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, możemy mieć problemy z niedoborami witamin i minerałów, pojawić się mogą także zaburzenia hormonalne, a niemalże pewnym efektem ubocznym jest pogorszenie samopoczucia, kondycji skóry, włosów i paznokci oraz drastyczny spadek energii. Zamiast zastanawiać się jak szybko schudnąć, powinniśmy postawić na zmianę nawyków żywieniowych i swojego stylu życia. Szereg negatywnych konsekwencji i krótkotrwały efekt są wystarczającymi powodami dla tego, by swoją uwagę skierować ku zdrowemu, racjonalnemu odchudzaniu. Tylko ono zapewni efekt, który zostanie z nami na dłużej.

Odsłon 5 072