Co świadczy o wysokiej jakości steku?

Co świadczy o wysokiej jakości steku? Wiek zwierząt – im młodsze zwierzę, tym mięso jest delikatniejsze. Część tuszy wołowej – do przyrządzenia steków najlepiej nadają się mięśnie, których zwierzę nie obciążało nadmiernie (np. polędwica, rostbef). Kraj pochodzenia mięsa – wieloletnie tradycje hodowli bydła mięsnego w niektórych krajach (np. Argentyna czy USA) i dobyte dzięki nim doświadczenie pozwalają na produkcję doskonałej jakości wołowiny. Rasa zwierząt – najlepsze steki robione są z tzw. mięsnych ras bydła (np. angus lub hereford), charakteryzujących się większą ilością tkanki mięśniowej i których mięso jest bardziej miękkie oraz delikatne. Sezonowanie – proces przechowywania mięsa w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności, dzięki czemu mięso zyskuje na kruchości i miękkości.



Odsłon 1 370