Co jeść przy zapaleniu stawów…

Co jeść przy zapaleniu stawów Żywność może zwiększać bądź zmniejszać intensywność stanu zapalnego, dlatego proponujemy 6 produktów, które pomogą się z nim uporać: 1. Ryby bogate w omega-3 – ten rodzaj kwasów bardzo dobrze zapobiega stanom zapalnym oraz dobrze wpływa na tkanki np. stawy czy ścięgna. 2. Oliwa tłoczona na zimno – hamuje wytwarzanie związków chemicznych w ciele, które powodują zakażenie. 3. Owoce i warzywa – zawierają antyoksydanty, które dobrze minimalizują stany zapalne. Zalecanymi produktami są brokuły, marchew, papaja, szpinak, bataty, pomidory, winogrona. 4. Imbir – działa bezpośrednio na stany zapalne znacznie je zmniejszając. 5. Kurkuma – ma bardzo dużą siłę przeciwzapalną, a dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem i antyseptykiem. 6. Witamina C – kolejny silny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko infekcji i stanów zapalnych. Żywność może zwiększać bądź zmniejszać intensywność stanu zapalnego, dlatego proponujemy 6 produktów, które pomogą się z nim uporać: 1. Ryby bogate w omega-3 – ten rodzaj kwasów bardzo dobrze zapobiega stanom zapalnym oraz dobrze wpływa na tkanki np. stawy czy ścięgna. 2. Oliwa tłoczona na zimno – hamuje wytwarzanie związków chemicznych w ciele, które powodują zakażenie. 3. Owoce i warzywa – zawierają antyoksydanty, które dobrze minimalizują stany zapalne. Zalecanymi produktami są brokuły, marchew, papaja, szpinak, bataty, pomidory, winogrona. 4. Imbir – działa bezpośrednio na stany zapalne znacznie je zmniejszając. 5. Kurkuma – ma bardzo dużą siłę przeciwzapalną, a dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem i antyseptykiem. 6. Witamina C – kolejny silny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko infekcji i stanów zapalnych.



Odsłon 1 126