Naturalny BRAIN BOOSTER – przepis na czekoladowe kuleczki z zieloną herbatą

Fakt, że zielona herbata i gorzka czekolada są doskonałe dla naszego zdrowia, nie jest żadnym zaskoczeniem,  ale naprawdę wielkie zaskoczenie powstaje, gdy oba te produkty się ze sobą połączy. Badania przeprowadzone na North Arizona University wykazały, że osoby jedzące gorzką czekoladę szybciej kojarzą i są bardziej skupieni, a jednocześnie mają podwyższone ciśnienie krwi. Na tej samej uczelni przebadano również zalety zielonej herbaty i udowodniono, że l-teanina, aminokwas w niej zawarty, zwiększa intensywność fal alfa w mózgu, co wpływa korzystnie na skuteczność nauki i wydajność pracy. Dodatkowo wykryto, że l-teanina uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Znając oba te fakty wystarczy połączyć gorzką czekoladę oraz zieloną herbatę i naturalny booster dla naszego mózgu gotowy! My proponujemy go w formie pysznej przekąski. Smacznego!  Składniki (20 sztuk): 160 ml śmietany 36% / 30 g zielonej herbaty w proszku / 225 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) / 20 g masła / 3 łyżki cukru pudru / kakao w proszku Sposób przygotowania: 1. Wlej śmietanę do garnka, wsyp do niej zieloną herbatę i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, często mieszając. Gdy śmietana zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia. 2. Pokrusz czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Dodaj cukier oraz śmietanę i całość dokładnie wymieszaj. 3. Pozwól masie trochę ostygnąć i wstaw ją do lodówki. Po pewnym czasie sprawdź czy możesz już uformować kulki bez ryzyka poparzenia się, i zroluj 20 sztuk. 4. Kuleczki obtocz jeszcze w zielonej herbacie, obsyp sproszkowanym kakao i wstaw na pół godziny do lodówki.

Odsłon 1 376