W walce zinsulinoopornością – 10 produktów, które zwiększą Twoją wrażliwość insulinową
Działanie poniższych produktów przyczynia się do zwiększenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny, co sprawia, że spożyta w postaci posiłków energia, wykorzystywana jest w znacznie efektywniejszy sposób. Aby poprawić wrażliwość insulinową organizmu warto sięgnąć po: gymnema sylvestre – ekstrakt z tej rośliny skutecznie obniża poziom cukru we krwi, stabilizując wahania jego poziomu; idealny podczas pierwszych etapów odchudzania, jako pomoc w przywróceniu funkcji metabolicznych berberyna – substancja pochodząca m.in. z gorzknika kanadyjskiego, sprawdza się doskonale w walce z wahaniami cukru; w badaniach naukowych 1500mg berberyny porównane zostały do działania metforminy morwa biała – reguluje tempo wchłaniania węglowodanów, przez co koncentracja glukozy we krwi jest niższa kwas alfa-liponowy – ALA reguluje poziom glukozy, wspomaga jej efektywne wykorzystanie, poprzez usprawnienie procesów transportowych; jego działanie skutecznie wspomaga gromadzenie glikogenu, przez co np. ładowanie podczas redukcji jest skuteczniej wykorzystane cynamon – jego główne działanie polega na opóźnieniu wchłaniania węglowodanów z układu pokarmowego, przez co ilość glukozy w krwiobiegu jest dużo niższa ocet jabłkowy – oprócz działania wspomagającego obniżenie poziomu cukru we krwi i uwrażliwienia tkanek na działanie insuliny, wspomaga również funkcje żołądka, zakwaszając jego środowisko piperyna – posiada szerokie spektrum wpływu na organizm człowieka; wykazuje działanie wspomagające funkcje układu trawiennego, reguluje tempo przemian metabolicznych, obniża poziom cukru we krwi chrom – jego brak w organizmie głównie związany jest z nadmiernym apetytem, jak i ochotą na słodkie smaki; uzupełnienie tego pierwiastka reguluje wahania poziomu cukru we krwi, co skutkuje ograniczeniem ochoty na podjadanie omega 3 – odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych z rodziny omega w diecie osoby starającej się zredukować znaczną część masy ciała, to podstawa, aby zachować zdrowie metaboliczne; kwasy tłuszczowe jak EPA i DHA przykładają się do znacznej poprawy wrażliwości tkanek na działanie insuliny gorzki melon – suplementacja tym produktem opiera się głównie na wykorzystaniu soku rośliny, która charakteryzuje się wsparciem w walce z insulinoopornością.