Fit curry z batatami, szpinakiem i ciecierzycą
Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na zdrowe curry w 30 minut.
Składniki:
- 2 bataty
- 1¼ szklanki ciecierzycy z puszki
- ½ puszki pomidorów
- 4 garście młodego szpinaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 20 łyżek mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ¾ czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry świeżej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bataty i pokrój w kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmażaj 2 minuty na niewielkim ogniu.
- Dodaj kmin, imbir, kurkumę, posiekaną kolendrę oraz pokrojone pomidory z puszki. Gotuj 10 minut.
- Dodaj bataty, ciecierzycę oraz szpinak. Gotuj pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Opcjonalnie podawaj z ryżem.
Smacznego!
Wartości odżywcze na 100 g:
99.60 kcal / 2.5 g białka / 11.5 g węglowodanów / 5 g tłuszczy / 1.5 g błonnika
Odsłon 3 162