Brudna 14 – lista owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami
Pestycydy, to w skrócie środki ochrony roślin. Nie zagrażają one naszemu zdrowiu bezpośrednio, ale zjadanie ich regularnie i w zbyt wysokich stężeniach może mieć poważne następstwa. Kumulacja pestycydów może wpłynąć na zdrowie wywołując m.in. nowotwory, a także zaburzenia układów biologicznych. Aż 43% wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów, dlatego warto wiedzieć, w których produktach jest ich najwięcej. Organizacja Environmental Working Group stworzyła taką listę. Wg ich najnowszych badań, największe ilości pestycydów chłoną truskawki – zawierają przeciętnie aż 13 groźnych substancji. Na drugim miejscu uplasowały się jabłka, trzecie zajęły nektarynki, a na kolejnych znalazły się kolejno: brzoskwinie, seler naciowy, winogrona, czereśnie, szpinak, pomidory, czerwona papryka, pomidorki koktajlowe i zielony ogórek. „Brudną 14” zamykają ostra papryka oraz jarmuż. EWG opracowała również listę „czystych” produktów, zawierających zdecydowanie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Na jej czele znalazło się awokado, a tuż za nim słodka kukurydza, ananas, kapusta oraz mrożony groszek cukrowy. Niewiele pestycydów jest również w cebuli, szparagach, mango, papai, kiwi, bakłażanie, grejpfrucie, melonie kantalupa, melonie galia oraz w kalafiorze. Aby zminimalizować działanie pestycydów: jedz sezonowe, akurat dostępne na rynku owoce i warzywa, kupuj lokalne produkty – im bliżej rosły twojego miejsca zamieszkania tym dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że były traktowane chemikaliami, aby podnieść ich trwałość podczas transportu i przechowywania; zawsze dokładnie myj je pod bieżącą wodą; jeżeli wydaje Ci się, że owoc lub warzywo jest nawoskowane, obierz je ze skórki.