Bardzo istotne drugie śniadanie
Drugie śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia, dający organizmowi porządny zastrzyk energii. Powinniśmy je zjeść od 2-3 godzin po pierwszym posiłku. Jeśli pominiemy drugie śniadanie i przez 6 lub więcej godzin niczego nie zjemy, nasz metabolizm zwolni i zacznie przestawiać się na tryb “oszczędzania”. Sytuacja pogorszy się jeszcze bardziej, jeśli wygłodniali zjemy zbyt obfity lunch lub wieczorem rzucimy się na lodówkę – bardzo prawdopodobne, że zjemy wtedy nawet 1/2 swojego dziennego zapotrzebowania, dostarczając organizmowi zbyt dużą liczbę kalorii na raz. Ten, nauczony poprzednimi doświadczeniami, zacznie magazynować nadmiar energii, aby mieć zapasy na kolejne godziny „głodówki”. Taki mechanizm sprzyja przybieraniu na wadze. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia drugie śniadanie powinno stanowić blisko 10% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Zatem jego kaloryczność będzie oscylować w granicach 100-150 kcal dla odchudzających się i 150-250 dla osób niebędących na diecie oraz aktywnych fizycznie. Komponując drugie śniadanie warto zadbać, aby posiłek był lekki, ale pożywny. Musi on składać się z produktów, które dostarczą nam węglowodanów złożonych (pieczywo razowe, pełnoziarniste, graham, płatki zbożowe, wafle ryżowe), błonnika pokarmowego (sezonowe i świeże warzywa) oraz pełnowartościowego białka (mięso, ryby, jaja, nabiał).