Czym jest porcja?

Według autorytetów w dziedzinie żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji produktów zbożowych, 2 porcje nabiału, 1-2 porcje owoców itd. Spełnienie tych wytycznych pozwala nie tylko zachować szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkie zbilansować dietę w najważniejsze składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Wszystko jasne, ale ile to „porcja”? Poniżej przedstawiamy, jak wyglądają porcje poszczególnych grup produktów.



Produkty zbożowe
Każdego dnia powinniśmy zjeść około 4 do nawet 6 porcji produktów zbożowych (liczba ta, jest uzależniona od wartości energetycznej diety). Zalecana liczba porcji pozwala na dostarczenie odpowiedniej dawki błonnika pokarmowego, węglowodanów i witamin z grupy B.
Zalecaną porcją płatków owsianych jest 30 g, co stanowi 2 czubate, stołowe łyżki. Porcja musli lub płatków kukurydzianych to ok. pół szklanki. Porcja ryżu (nieugotowanego) mieści się na 3 czubatych łyżkach stołowych, podobnie jak suchej kaszy gryczanej, jaglanej i jęczmiennej. Jeśli chodzi o pieczywo, to mówiąc o porcji mamy na myśli jedną, średnią kromkę (nie za grubą) o wadze około 40g, zaś w przypadku pieczywa chrupkiego jedną porcją będą 4 „sztachetki”. Porcja makronu to taka objętość spaghetti, która średnicą jest zbliżona do monety 5 złotych. Porcja mąki to 4 płaskie łyżki stołowe.

Warzywa
Kolejną grupę stanowią warzywa. Codzienne zaleca się jedzenie około 4 porcji, tak aby bilans dnia wyniósł ok. 400 g zjedzonych warzyw. Najlepiej jeść je na surowo, nie mniej jednak zupa i gotowane jarzyny także się liczą. Porcją warzyw są 2 średnie pomidory, średnia papryka, 150 g brokułów (ok. 3 dużych różyczek), średni ziemniak, miseczka surówki z marchewki lub płaski talerz zupy.

Owoce
Skoro była mowa o warzywach, to kolej na owoce. Ich powinniśmy zjadać 3 porcje dziennie. Porcją jest ok. 7 truskawek, 2 (kobiece) garstki malin lub jagód, połówka średniego jabłka lub gruszki, ćwiartka grejpfruta lub połówka małej pomarańczy, jedna mandarynka i kiwi.

Mięso, ryby, wędliny
Każdego dnia powinniśmy zjeść ich porcję lub dwie. Niestety, porcją nie jest stek lub cała pierś z kurczaka. Porcja wołowiny lub wieprzowiny (150 g) odpowiada gabarytami opakowaniu od talii kart, porcja kurczaka to połówka średniej wielkości piersi, a porcja ryby to mały filet o wadze 150-200 g wielkości dłoni. Z wędliną jest prościej, gdyż porcję stanowi około 5 plasterków szynki lub 15 cienkich plasterków wędliny drobiowej.

Tłuszcze
Tłuszcze również dzielimy na porcje. Każdego dnia powinniśmy zjeść tych porcji 1,5-3,5. Porcją jest łyżka oleju rzepakowego lub oliwy, 2 płaskie łyżki margaryny miękkiej lub masła.

Dopełnieniem diety są oczywiście świeże zioła i przyprawy. Oprócz soli nie ma tutaj limitu, stosujemy je wedle uznania i tolerancji. Oczywiście niezbędnym elementem zbilansowanej diety, też niejako podzielonym na porcje, jest woda. Zaleca się min. 8 szklanek dziennie.

Odsłon 3 367