Nie daj się przechytrzyć, czyli „optymistyczne wersje” żywności (porównanie produktów)
Nie zawsze można ufać temu, co podano na opakowaniu produktów. Producenci, żeby nakłonić nas do zakupu, podają informacje w bardziej optymistycznej wersji. Dla przykładu porównaj dwa podobne do siebie produkty: serek Brie President: tłuszcze 32,9g / białko 17g / węglowodany 0,2g wartość energetyczna 351,8 kcal / 60% tłuszczu w s.m.* serek Brie Valbon: tłuszcze 32g / białko 17g / węglowodany 1g wartość energetyczna 360 kcal / 32% tłuszczu Jak to się dzieje, że dwa serki o niemal identycznym składzie i proporcjach składników różnią się prawie o połowę procentową zawartością tłuszczu? Wcale się nie różnią. Jedni producenci obliczają zawartość tłuszczu na podstawie wagi suchej masy (s.m.) produktu, a inni dzielą wagę tłuszczu przez wagę gotowego produktu (włącznie z zawartością wody). Producenci dobrze wiedzą, że konsumenci dbający o sylwetkę wybiorą raczej ten produkt, który na pierwszy rzut oka wydaje się mniej tłusty.