5 przepisów na sosy i marynaty do kurczaka
Produkt bazowy – przygotowanie piersi z kurczaka
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Podsmaż przyprawioną, naoliwioną pierś na patelni, na dość wysokim ogniu. Każdą ze stron smaż po 2-3 minuty. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez ok. 5-7 minut. Po wyjęciu, odstaw mięso do przestygnięcia na kolejne 5 minut i dopiero wtedy pokrój.
Sos ziołowy
W misce wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny, garść posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek, tymianek), sól morską i świeżo zmielony pieprz.
Sos/marynata czosnkowo-imbirowo-sojowa
Wymieszaj sos sojowy z odrobiną oleju sezamowego, octu ryżowego, kilkoma kroplami miodu, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, drobno posiekanym imbirem (3 cm) i sosem sriracha. Ten sos możesz wykorzystywać również jako marynatę.
Marynata Tex-Mex
W misce wymieszaj 2 łyżki chili w proszku, 1 łyżkę pieprzu cayenne, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę kuminu, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku w proszku, sól i pieprz. Wetrzyj w mięso przed gotowaniem.
Sos/marynata śródziemnomorska
Zmieszaj pokruszoną fetę, połówki pomidorków cherry, krążki czerwonej cebuli, świeże lub suszone oregano oraz kilka oliwek kalamata bez pestek. Całość dodaj do smażącego się kurczaka, dolej odrobinę oliwy i octu balsamicznego.
Sos wschodni
Na patelni podsmaż (ok. 3 min) 1 posiekany ząbek czosnku i ½ posiekanej cebuli. Dodaj: 1 pomidora (pokrojonego w kostkę), 1 łyżkę zmielonej kolendry, 1 łyżkę garam masala i 1 łyżeczkę kurkumy. Gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.