Zdrowsza niż brokuły, jarmuż i szpinak – poznaj rukiew wodną



Naukowcy wzięli pod lupę 41 różnych owoców i warzyw, tworząc skalę od 0 do 1000 pod względem gęstości zawartych w nich 17 najważniejszych składników odżywczych. Z wynikiem 1000 punktów listę otwiera rukiew  wodna, zwana rzeżuchą wodną, która w zestawieniu wyprzedziła m.in. brokuły, jarmuż czy szpinak. Jej charakterystyczny przyjemnie pikantno-korzenny smak przypomina rzodkiewkę. Pasuje do wszelkich sałatek, pomidorów, kanapek, mizerii, ziemniaków, twarogu oraz potraw z jajek. Ponadto, rukiew wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i urodowych m.in. poprawia wzrok (luteina, beta-karoten), polepsza stan skóry (wit. C, beta-karoten), wzmacnia kości (30 g rukwi zawiera 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz więcej wapnia niż szklanka mleka), usprawnia działanie mózgu (wit. K), a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka dzięki zawartym w niej izotiocyjanianom, które również nadają jej właśnie pikantno-słodki smak.

Odsłon 4 171