Zakaz sprzedaży deserów i jogurtów z chia – decyzja UE



Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska, przez wielu dietetyków i fanów zdrowego żywienia uznawane są za jeden z superfoods, a więc produktów o wielu wartościach odżywczych. Sycąca porcja ziaren posiada stosunkowo niewielką liczbę kalorii, które ponadto są pełne przeciw- utleniaczy i wysokiej jakości białka. Ich jedzenie ma m.in. pomagać w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Mimo to, produkt w 2009 roku wzbudził nieufność Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który orzekł, że według danych toksykologicznych zastosowanie całych lub mielonych nasion chia nie powinno przekraczać 5%. Jako dodatek zezwolono na używanie produktu jedynie do wypieku chleba. W 2013 roku restrykcje zostały nieco poluźnione, Komisja Europejska zezwoliła na rozszerzenie zastosowań do 10%, do chleba dołączyły więc śniadaniowe przetwory zbożowe, mieszanki owoców, orzechów i nasion, a także osobne paczki z nasionami, opatrzone jednak informacją, że dzienne spożycie nie powinno wynosić więcej niż 15 g.  W 2015 roku przepis ponownie nieco zliberalizowano, dopuszczając również soki owocowe oraz mieszanki soków owocowych wyprodukowanych w proporcji 15 g nasion chia na 450 ml soku. Mimo że obostrzenia zmierzają ku liberalizacji, KE zaznaczyła, że inne niż wskazane wyżej produkty nie mogą być sprzedawane z dodatkiem szałwii hiszpańskiej, tak więc mowa tutaj również o niezwykle popularnych deserach zawierających nasiona chia. Ich sprzedawanie może skutkować nałożeniem mandatu przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Odsłon 8 933