Z czym to się je, czyli zdrowe połączenia na talerzu
Nie musimy genetycznie modyfikować jedzenia, aby zyskało większą wartość – wystarczy, że będziemy mądrzej dobierać składniki swoich posiłków. Zobacz, jak łączyć produkty na talerzu, aby szybciej budować mięśnie, skuteczniej spalać tłuszcz oraz wzmocnić odporność.
Oto połączenia, które bezpiecznie i skutecznie wzbogacą Twoją dietę:
jajka + imbir = śniadanie na megagłód + masa mięśniowa
Do klasycznej jajecznicy dodaj imbir – w ten sposób stworzysz śniadanie, które w natychmiastowym tempie przetransportuje białko i energię do mięśni. Wyniki badań USG mężczyzn, opublikowane w „European Journal of Gastroenterology and Hepatology”, wykazały, że imbir stymuluje skurcze mięśni w żołądku, co pomaga organizmowi szybciej strawić pożywne białko. Jedzenie jest również skuteczniej transportowane przez układ pokarmowy, przez co czas dotarcia składników spożywczych do mięśni skraca się o połowę i pozwala organizmowi szybciej wejść na pełne obroty.
ser + słodkie ziemniaki = ochrona przed rakiem + energia na cały dzień
Słodkie ziemniaki, zwane również batatami, zawierają dużą ilość karotenu i luteiny, które przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, a w połączeniu z kostką sera wielkości pudełka zapałek stają się antykancerogenną bronią w postaci przekąski w środku dnia. Badacze z Ohio State University odkryli, że połączenie beta-karotenu i luteiny z kwasami tłuszczowymi (czyt. cheddar) powoduje, że organizm przyswaja o 1000% więcej karetonoidów przeciwdziałających powstawaniu komórek rakowych. Ponadto, słodka wersja ziemniaka ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż jego biała, powszechnie jedzona w naszym kraju wersja, co oznacza, że energia pochodząca z niego uwalnia się dłużej.
tuńczyk + cytryna = budulec masy mięśniowej + wzrost odporności
Chude białko dobrze regeneruje mięśnie, kwasy omega-3 zwiększają elastyczność stawów, a niska zawartość tłuszczu chroni przed tyciem. Dodanie do tego soku z cytryny nie tylko poprawi walory smakowe, ale dostarczy organizmowi innego cennego składnika – żelaza. Badanie przeprowadzone na University of Surey wykazało, że kwas askorbinowy zawarty w cytrusach przekształca żelazo w bardziej przyswajalną formę, co oznacza, że organizm dostaje o 4,1% więcej tego cennego minerału. Dodatkowe żelazo wpływa na zwiększenie we krwi ilości tlenu, który odżywia mięśnie i mózg, a większa ilość czerwonych krwinek pobudza system immunologiczny.
chleb + masło orzechowe = komplet białek + wzrost mięśni
Budowanie mięśni poprzez spożywanie większej ilości białka naraz nie ma sensu. Zamiast tego postaw na uzupełnianie pozostałych składników. Połączenie masła orzechowego z pełnoziarnistym chlebem zawiera taką kombinację aminokwasów, która umożliwia utworzenie „pełnego spektrum” białek, które w dodatku będą przez organizm lepiej przyswojone i w 50% lepiej zsyntezowane. Wszystko to bez mięsa.
sałata + zielona herbata = spalanie tłuszczu + witaminy i składniki odżywcze
Zielona sałata o znikomej zawartości węglowodanów ogranicza odkładanie się zbędnej energii w postaci tłuszczu, z kolei naturalne składniki zawarte w zielonej herbacie zwiększają ilość spalanych przez 24 godziny kalorii o 4%. Uważa się, że dieta ma duży wpływ na długowieczność Chińczyków i Japończyków. Tradycyjna dalekowschodnia dieta składa się z ciepłych napojów i zimnych dań – ciepło pochodzące z napojów pomaga w procesie trawienia i zwiększa wchłanianie przez organizm składników odżywczych pochodzących z jedzenia.