Wystarczy zjadać ich tylko kilka dziennie, aby odczuć 6 zdrowotnych korzyści
Podobnie jak w przypadku innych suszonych, zdrowych przekąsek, spożywanie daktyli (wystarczą tylko trzy dziennie!) przyniesie Ci wiele zdrowotnych korzyści. Oto 6 z nich: 1. Ekspresowe pobudzenie Kiedy w ciągu dnia nagle tracisz energię, zamiast po napój energetyczny, czy kolejną kawę sięgnij po daktyle. Są dokładnie tym, czego potrzebujesz, a unikniesz nagłych spadków cukru we krwi, które często towarzyszą innym słodkim przekąskom. 2. Lepsze trawienie Daktyle łagodzą dyskomfort w jelitach oraz mają dobry wpływ na bakterie, które znajdują się w naszym przewodzie pokarmowym. Będą pomocne także przy biegunce. 3. Zwiększenie odporności i wzmocnienie kości Te suszone owoce bogate są w magnez, miedź, mangan oraz selen – badania wykazują, że ten ostatni wykazuje właściwości antyrakowe. Co więcej, daktyle pomagają wzmacniać kości i zwalczać osteoporozę. To świetna przekąska dla ludzi starszych, ale też profilaktycznie, kiedy kości zaczynają słabnąć. 4. Zrównoważenie poziomu żelaza we krwi Niedokrwistość jest coraz częstszą przypadłością i zwykle bezpośrednim wynikiem typowej zachodniej diety. Daktyle są pełne żelaza, więc świetnie poradzą sobie z walką z niedoborem tego pierwiastka. 5. Zdrowe serce Wysoki poziom potasu (zawartego również w daktylach) sprzyja kondycji Twojego serca, co potwierdzają liczne badania. Zmniejsza on ryzyko udaru i innych chorób serca. Daktyle pomagają też obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, który jak wiadomo, odpowiedzialny jest właśnie za udary i zawały serca. 6. Złagodzenie reakcji alergicznych Daktyle zawierają sporo organicznej siarki, która ma udowodnione działanie antyhistaminowe, przez co łagodzi reakcje alergiczne (głównie sezonowe zapalenia błony śluzowej nosa).