Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele…

Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele funkcji fizjologicznych. M.in. regulują przemiany metaboliczne, w tym syntezę białek i uczestniczą w pracy mięśni. Dzielą się na cukry proste i złożone. Te pierwsze to przede wszystkim owoce, słodycze, produkty z białej mąki i słodkie napoje. Nie są one dobrym źródłem energii. Posiadają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że w bardzo szybki sposób następuje wzrost glukozy, która tej energii nam dostarcza. Niestety bardzo szybko on spada, często nawet poniżej początkowego poziomu. Węglowodany złożone to przede wszystkim produkty z razowej mąki, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż i ziarniste pieczywo. Mają one niski indeks glikemiczny. Dzięki temu glukoza stopniowo zostaje uwalniana do krwi, dostarczając nam energii na dłużej.



Odsłon 458