Top 10 ziół, których powinieneś zacząć używać w kuchni i nie tylko

Oto lista 10 najlepszych ziół, które mają nie tylko naukowo udowodnione działanie i szerokie zastosowanie, ale również niesamowity aromat i smak. Poznaj ich właściwości zdrowotne, urodowe oraz kuchenne.



1. Majeranek
Wspomaga trawienie, podkręca metabolizm i pomaga w dolegliwościach żołądkowych (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki). Napar z majeranku (1 łyżeczka ziół na 1 szklankę wody) to także sposób na ciążowe mdłości, a stosowany zewnętrznie pomaga w zabliźnianiu trudno gojących się ran. Ponadto udrożni zatkany nos (w postaci inhalacji) i ukoi nerwy.
Pasuje do: potraw ciężkostrawnych (m.in. fasoli, grochu, kiszonej kapusty, grzybów, baraniny i wieprzowiny); w pizzy z powodzeniem zastąpi oregano; można używać go zamiast soli.

2. Tymianek
To zioło także ma zbawienny wpływ na układ trawienny – wzmaga apetyt, pobudza pracę jelit i żołądka. Poza tym tymiankowe płukanki są wybawieniem przy infekcjach gardła i jamy ustnej oraz gdy męczy Cię kaszel. Płukankę można stosować również na włosy – pomoże uporać się z łupieżem i przetłuszczaniem. Dla lepszego efektu połącz ją z innymi ziołami (np. pokrzywą).
Pasuje do: mięs, bigosu, wędlin, pasztetów, serów, sałaty, pizzy, ostrych sosów.

3. Lawenda
Zasadź ją na tarasie, a odstraszy komary i inne insekty. Do wanny dorzuć kilka kwiatów lawendy i zrób sobie relaksującą kąpiel. Zawarty w niej linalol zadba o piękną skórę, ciała ketonowe zmniejszą ból i stan zapalny, a estry bolesność oraz obrzęk, a także zapobiegną skurczom mięśni. Idealne rozwiązanie po mocnym treningu.
Pasuje do: baraniny lub dziczyzny (w połączeniu z innymi przyprawami).

4. Kolendra
Pobudza trawienie i działa rozkurczająco, więc pomaga w bólach żołądka, niestrawności oraz wzdęciach. Ponadto obniża poziom cukru i ciśnienie krwi. To także znany od wieków afrodyzjak – dodana do kolacji rozbudzi zmysły. Wieczorem napar z kolendry uspokoi i pomoże zasnąć.
Pasuje do: dań kuchni azjatyckiej, szczególnie wietnamskiej oraz tajskiej; dodana do każdej potrawy, nawet jajecznicy, nada jej charakterystyczny, orientalny smak; idealnie nadaje się do guacamole, a także kompotu jabłkowego.

5. Bazylia
Występuje w ok. 150 odmianach. Najczęściej można trafić na bazylię pospolitą, czerwoną i grecką (różnią się raczej wyglądem niż smakiem), ale warto wypróbować również cytrynową lub cynamonową. Jest cennym źródłem m.in. witaminy A, C oraz K, a także żelaza, błonnika, potasu, manganu, magnezu oraz wapnia. Podobnie jak melisa poprawia nastrój i ułatwia zasypianie. Ponadto obniża gorączkę i rozgrzewa. Postawiona na parapecie odstraszy komary, a gdy padniesz ich ofiarą sok z liści przyniesie ulgę.
Pasuje do: kuchni włoskiej, ryb, owoców morza, twarogów, sałatek owocowych.

6. Rozmaryn
Liczne badania naukowe potwierdzają jego antynowotworowe działanie. Ponadto obniża poziom cukru, wspomaga wątrobę i łagodzi bóle żołądka. Zawarty w nim kwas karnozowy chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Wspomaga także pracę mózgu.
Pasuje do: wszelkich mięs i ryb, zup jarzynowych, ziemniaków, marynat.

7. Estragon
Wzmacnia cały organizm, ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Usprawnia też procesy trawienne.
Pasuje do: ryżu, ryb, octu; podkreśla smak sosów (tatarskiego) oraz mięs; zastąpisz nim sól; warto dodać go do kiszonek (nada im „jędrności”).

8. Werbena
Badania wykazały, że zawarty w niej citral działa antynowotworowo. Poza tym uspokaja, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i rozkurczowo, a także pomaga na ból głowy oraz zatok. Skutecznie odstrasza insekty.
Pasuje do: sałatek, zup rybnych, sorbetów, konfitur.

9. Czosnek niedźwiedzi
Zawiera aż 4,5 raza więcej prozdrowotnych związków siarki niż jego pospolity kuzyn, a mimo to nie zostawia w ustach nieprzyjemnego zapachu i nie podrażnia żołądka. Jest cennym źródłem witamin i minerałów. Pomoże przy bolesnych miesiączkach i bólach brzucha. Badania wykazały, że skutecznie obniża ciśnienie krwi i zwalcza zły cholesterol. Ponadto zwiększa produkcję kolagenu i keratyny, więc zadba o piękną skórę, włosy i paznokcie.
Pasuje do: prawie wszystkiego, tak jak zwykły czosnek.

10. Stewia
To zdrowy zamiennik cukru – nie jest tak kaloryczna i nie powoduje próchnicy. Uważaj, żeby nie przesadzić (1 łyżeczka suszu odpowiada 1 szklance cukru).
Pasuje do: wszystkiego, co chcesz posłodzić, ale nie nadaje się do pieczenia ciast.

Odsłon 4 029