Skarb Indian – zboże XXI wieku
Skarb Indian – zboże XXI wieku Amarantus, czyli szarłat, jest rośliną o ciemnoróżowych kwiatach i nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych: – zawiera dobrze przyswajalne białko bogate w komplet aminokwasów egzogennych – jest bogaty w antyoksydanty oraz w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – nie zawiera glutenu – jest neutralny w smaku, lekkostrawny, bogaty w błonnik – zawiera skwalen – związek opóźniający proces starzenia – zawiera 5x więcej żelaza niż pszenica – zalecany w ciąży – posiada więcej wapnia niż mleko i więcej magnezu niż czekolada – 100g amarantusa to 371 kcal – w 16% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń, w 42% na żelazo, w 80% na magnez i fosfor, w 11% na potas, w 36% na cynk i w 34% na selen (wg RDA – 2000 kcal)