Rodzaje makaronu i ich wartości odżywcze…

Rodzaje makaronu i ich wartości odżywcze (w 100g) Z PSZENICY DURUM – otrzymywany z mąki semoliny uzyskanej z twardej pszenicy, do produkcji której używa się również okrywy nasiennej kłosa (zawiera dlatego więcej witamin i składników mineralnych niż zwykła mąka pszenna). 341 kcal / 0,3g tłuszczu / 70,4g węgl. / 12,5g białka / 0g błonnika RAZOWY – bazuje na mące razowej z wysokiego przemiału (w niewielkim stopniu przetworzonej), zawiera dużo więcej witamin i soli mineralnych niż klasyczny makaron. 344 kcal / 2g tłuszczu / 64g węgl. / 13g białka / 9g błonnika ORKISZOWY – bazuje na mące orkiszowej, zawiera dużo błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych, posiada charakterystyczny szarozielony kolor. 340 kcal / 2,5g tłuszczu / 71,2g węgl. / 12,7g białka / 7,3g błonnika DWUJAJECZNY – składa się z pszenicy, jajek oraz wody, ciężko ugotować go al dente, ilość jaj w nazwie oznacza ile dodano ich na 1kg mąki. 374 kcal / 2,4g tłuszczu / 77,8g węgl. / 11,9g białka / 2,9g błonnika RYŻOWY – bazuje na mące ryżowej, kłada się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu, bazuje na węglowodanach złożonych. 346 kcal / 1,1g tłuszczu / 78,4g węgl. / 6,6g białka / 2,3g błonnika SOJOWY – bazuje na skrobi z fasoli mung, zawiera niewiele tłuszczu, nie zawiera glutenu. 358 kcal / 0,08g tłuszczu / 87g węgl. / 0,23g białka / 0g błonnika KUKURYDZIANY – otrzymywany z mąki kukurydzianej, bogaty w błonnik i witaminy A, B, E, zawiera magnez, potas, nie zawiera glutenu. 123 kcal / 0,75g tłuszczu / 27,41g węgl. / 2,57g białka / 4,8g błonnika



Odsłon 2 701