Przepis na proteinowe naleśniki
Składniki na 1 porcję:
1/3 szklanki płatków owsianych
4 łyżki białka np. waniliowego
¼ szklanki białek jaj
¼ szklanki jogurtu naturalnego
½ banana
½ łyżeczki cynamonu
oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj płatki owsiane, białko, białka jaj, jogurt, banana i cynamon blenderem na jednolitą masę (wstaw przykryte ciasto do lodówki na noc, jeśli rano chcesz tylko usmażyć naleśniki).
2. Spryskaj patelnię oliwą w spray lub posmaruj delikatnie tradycyjną oliwą.
3. Smaż naleśniki na złoty kolor na średnim ogniu ok. 4-5 minut z każdej strony.
4. Podaj z dowolnymi dodatkami, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji (bez dodatków):
Wartość kaloryczna: 353,3 kcal
Białka: 39,7 g
Tłuszcze: 4,2 g
Węglowodany: 42,1 g
Uwagi:
Naleśniki możesz polać jogurtem naturalnym lub greckim, posypać pokrojonymi owocami czy orzechami. Pełna dowolność!