Przepis na orzeźwiającą granitę arbuzową
Granita, to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu (z którym często jest mylony), jest ziarnista struktura lodu. Granita świetnie orzeźwia i „oczyszcza” po posiłku. Można jeść ją jak lody, ale też pić zimny, roztapiający się napój, Wypróbuj przepis na granitę z zieloną herbatą i arbuzem – idealną na upalne dni.
Składniki na 6 porcji:
- 4 saszetki zielonej herbaty
- 500 g arbuza
- 150 ml miodu
- 6 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Zagotuj 750 ml wody i wrzuć do niej saszetki herbaty. Odstaw na 15 minut, żeby wywar naciągnął smakiem. Wyjmij saszetki i zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj pokrojonego arbuza, miód i sok z cytryny – całość zblenduj. Przelej płyn do pojemnika np. na lód i zamroź. Przed podaniem skrusz blenderem.
Odsłon 1 237