Przepis na orzeźwiająco-oczyszczającą granitę – idealną na upalne dni
Granita, to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu (z którym często jest mylony), jest ziarnista struktura lodu. Granita świetnie orzeźwia i „oczyszcza” po posiłku. Można jeść ją jak lody, ale też pić zimny, roztapiający się napój, Wypróbuj przepis na granitę z miodem i imbirem – idealną na upalne dni. Składniki na 6 porcji: 4 saszetki zielonej herbaty / 500 g arbuza / 150 ml miodu / 6 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Zagotuj 750 ml wody i wrzuć do niej saszetki herbaty. Odstaw na 15 minut, żeby wywar naciągnął smakiem. Wyjmij saszetki i zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj pokrojonego arbuza, miód i sok z cytryny – całość zblenduj. Przelej płyn do pojemnika np. na lód i zamroź. Przed podaniem skrusz blenderem.