Przepis na gofry białkowe z batatów
Nasze gofry to połączenie zdrowych tłuszczy i kompleksu węglowodanów, aby dodać Ci długo uwalnianej energii na cały dzień lub przed intensywnym treningiem.
Składniki na 6 gofrów
Mokre:
– 130g batatów (obranych i ugotowanych)
– 2 jajka
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 3/4 szklanki mleka migdałowego
Suche:
– 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane)
– 1 łyżeczka sody do pieczenia
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
– olej kokosowy w sprayu
Dodatkowo:
– rozdrobnione orzechy
– wanilia
– nasiona chia
Potrzebne urządzenia:
– gofrownica
– piekarnik
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200°C.
- W dużej misce rozgnieć widelcem (lub zblenduj) słodkie ziemniaki, a następnie dodaj pozostałe „mokre” składniki – całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- W mniejszej misce połącz wszystkie suche składniki, a następnie dodaj je do masy z batatów i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę i spryskaj olejem kokosowym, by ciasto nie przywierało.
- Nalej porcję ciasta i dokładnie je rozprowadź, przed zamknięciem pokrywy opcjonalnie posyp w.w. „dodatkami”. Piecz do momentu, aż uznasz, że gofry są gotowe (lekko zarumienione).
- Gotowe gofry umieść w piekarniku na ok. 8 minut, aby mieć pewność, że są dobrze wypieczone w środku.
- Gofry możesz wystudzić do temperatury pokojowej, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, a następnie odgrzewać w tosterze (zdjęcie poniżej).
Przybliżone makroskładniki w 1 gofrze bez dodatków
210 kcal / 7g białka / 18g węglowodanów w tym 1g cukru / 13g tłuszczu / 3g błonnika
Odsłon 879